Hoe word ik buschauffeur Openbaar Vervoer

Gasmeter

Meld je aan voor de informatiebijeenkomst

Gasmeter

Intakegesprek en rijtest

Gasmeter

Testen en assessment

Gasmeter

Theorie- en praktijkopleiding

Visitekaartje onderweg?

Buschauffeur in het Openbaar Vervoer is een leuke en afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. Als buschauffeur is het belangrijk dat je representatief en klantvriendelijk bent en dienstverlenend ingesteld bent. Je bent de gastheer of gastvrouw van de bus en zorgt ervoor dat jouw passagiers een prettige reis hebben. Jij brengt de reizigers van halte naar halte of naar een andere plaats (streekvervoer). Voor het werk is het belangrijk dat je flexibel bent: je werkt als buschauffeur veel op onregelmatige tijden, zoals ‘s avonds, in het weekend en op feestdagen. Ook moet je snel kunnen handelen in onverwachte situaties, zoals een mankement aan de bus of een vervelende passagier. Zie jij een uitdagende en afwisselende baan als buschauffeur in het Openbaar Vervoer wel zitten? Busbaan zorgt voor de opleiding en dat je direct na je opleiding aan de slag kunt. Zoek je toch net iets anders? Misschien past een baan als vrachtwagenchauffeur beter bij jou.

Wie ben jij?

Om opgeleid te worden tot buschauffeur Openbaar Vervoer dien je in ieder geval aan de onderstaande voorwaarden te voldoen:
• In het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B
• Geen ontzegging van de rijbevoegdheid hebben of in de laatste 3 jaar hebben gehad
• VOG kunnen verkrijgen
• Goede beheersing van de Nederlandse taal, mondeling en schriftelijk
• Op MBO-niveau kunnen werken

Voordat je met de opleiding tot buschauffeur Openbaar Vervoer kunt starten zul je naast een intakegesprek bij Busbaan ook een intakegesprek krijgen bij het Openbaar Vervoerbedrijf. Kom je hier positief “doorheen” dan zul je naast een capaciteitentest ook een assessment moeten ondergaan. Rond je deze ook met positief resultaat af dan mag je aan de opleiding deelnemen en ben je na het succesvol afronden van de theorie- en praktijkopleiding verzekerd van de baan bij het Openbaar Vervoerbedrijf.

Zie jij een een baan als buschauffeur Openbaar Vervoer wel zitten? Meld je dan hier aan voor een informatiebijeenkomst

 

 

Wist je dat er in Nederland.......

6.568 lijndienst bussen rijden
284.606 personen het D rijbewijs bezitten
91% daarvan ouder dan 50 jaar is?

Medische keuring

Om buschauffeur Openbaar Vervoer of touringcarchauffeur te worden moet je ook een Medische Keuring ondergaan. Busbaan regelt de Medische Keuring middels een onafhankelijke ARBO-arts die tijdens de opleiding op een van onze vestigingen aanwezig is. Jij moet ervoor zorgen dat je een gezondheidsverklaring vanuit het CBR ontvangt. Vanzelfsprekend helpen wij je daarbij indien nodig!

Theorieopleiding buschauffeur en Code 95

Om als buschauffeur aan het werk te mogen, moet je naast je praktijkexamen drie verschillende theorie-examens en twee praktische toetsen afleggen:

  • Vakbekwaamheid deel 1: Techniek & Verkeer
  • Vakbekwaamheid deel 2: Administratie Personenvervoer
  • Vakbekwaamheid deel 3: Cases
    • Praktische Toets
    • Toets Besloten Terrein (voertuigcontrole en manoeuvreren

Praktijkopleiding buschauffeur

Tijdens de rijlessen leer je om een bus volledig te beheersen, onder uiteenlopende omstandigheden. Na het rijden van de rijtest kan jouw instructeur je vertellen hoeveel lessen jij nodig hebt om je praktijkexamen te halen. Gemiddeld hebben deelnemers 30-35 uur rijles nodig voor het behalen van het D rijbewijs. Tijdens de praktijklessen wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende punten:

  • De controle van het voertuig en de administratie
  • Het rijden binnen en buiten de bebouwde kom
  • Het rijden op verschillende wegtypen
  • Bijzondere verrichtingen, zoals o.a. het in een bocht achteruit rijden

Let op: de praktische toets en toets besloten terrein zijn een verplicht onderdeel van de Code 95.

Busbaan en Van Buuren Opleidingen

Voor het opleidingstraject tot buschauffeur Openbaar Vervoer werkt Busbaan samen met Van Buuren Opleidingen. Bij dit officiële opleidingsinstituut volg jij zowel de theorie- als de praktijkopleidingen die jij nodig hebt om als buschauffeur aan de slag te kunnen. Om te mogen werken als buschauffeur heb je uiteraard een groot rijbewijs D nodig. Daarnaast leiden wij je ook op voor de Code 95 zodat je ook beroepsmatig mag rijden. Bij aanvang van jouw opleiding begin je met de Medische Keuring en zorg je zelf voor de Gezondheidsverklaring. Voor het behalen van je rijbewijs D doe je twee theorie-examens, een praktijkexamen. Voor het behalen van Code 95 doe je een theorie-examen en twee praktische toetsen.

Financiering van je opleiding

Niet iedereen is in de mogelijkheid om de opleidingskosten in een keer zelf te betalen, dat begrijpen wij maar al te goed. Het is daarom mogelijk om een deel van jouw opleiding eerst door ons te laten betalen. Dit deel kun je renteloos aan Busbaan terugbetalen op het moment dat je gaat werken als buschauffeur Openbaar Vervoer. Het beroep van buschauffeur Openbaar Vervoer staat op de kansrijke beroepenlijst van het UWV. Hierdoor is het mogelijk als je in een UWV situatie zit gebruik te maken van subsidiemogelijkheden vanuit het UWV. Wij helpen je graag met uitzoeken of jij recht hebt op een subsidie om jouw opleiding tot buschauffeur te betalen. Daar komt nog bij dat je een groot financieel voordeel hebt wanneer je via Busbaan je opleiding tot buschauffeur volgt. Van Buuren Opleidingen is een officieel opleidingsinstituut en mag daarom als een van de weinige transportopleiders in Nederland de opleidingen btw-vrij aanbieden aan particulieren. Hierdoor ontvang jij maar liefst 21% korting op de opleidingen. Daarbij is het goed te weten dat iedere euro die je zelf aan je opleiding kunt betalen fiscaal aftrekbaar is; meer voordeel kun je niet krijgen.

Kom naar een van de informatiebijeenkomsten

Zie jij een baan als buschauffeur Openbaar Vervoer helemaal zitten? Wil je toch nog meer informatie? Wij starten een traject voor iedereen altijd met een informatiebijeenkomst, waar wij je alles vertellen wat je wilt weten over een baan als buschauffeur Openbaar Vervoer. Je komt alles te weten over:

  • Het opleidingstraject
  • De mogelijkheden op de arbeidsmarkt
  • De opleidingskosten
  • Kosten en evt. subsidiemogelijkheden
  • En natuurlijk is er alle ruimte om al jouw vragen te stellen

Na de informatiebijeenkomst kunnen we samen met jou een persoonlijke intake  in plannen. Opvolgend aan de intake gaan we dan rijtest met jouw rijden om te kijken of jij het in je hebt om daadwerkelijk buschauffeur Openbaar Vervoer te worden.

Ik wil buschauffeur OV worden