Hoe word ik touringcarchauffeur?

Gasmeter

Meld je aan voor een informatiebijeenkomst

Gasmeter

Intakegesprek en rijtest

Gasmeter

Theorie- en praktijkopleiding

Gasmeter

Aan het werk bij het busbedrijf

Kom overal in Europa

Nationaal- of internationaal touringcarchauffeur

Zowel als nationaal en internationaal touringcarchauffeur bent jij de gastheer of gastvrouw van het busbedrijf. Je zorgt ervoor dat de passagiers in jouw bus een veilige rit ervaren. Jij moet altijd “in control” zijn en ervoor zorg dragen dat er een prettige sfeer heerst in de bus en dat “jouw bus” netjes en schoon wordt gehouden. Als touringcarchauffeur moet jij er rekening mee houden dat er op onregelmatige tijden wordt gewerkt; dit kan zijn in de weekenden, feestdagen, maar ook in de nachten. Bij internationale ritten ben je als vanzelfsprekend veelal meerdere dagen van huis. Flexibel inzetbaar zijn is voor een touringcarchauffeur dus van groot belang.

Herken jij jezelf hierin, dan nodigen wij je graag uit om jezelf aan te melden voor een informatiebijeenkomst.

Wie ben jij?

Om opgeleid te worden tot touringcarchauffeur dien je in ieder geval aan de onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • In het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B
 • Geen ontzegging van de rijbevoegdheid hebben of in de laatste 3 jaar hebben gehad
 • VOG kunnen verkrijgen
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, mondeling en schriftelijk
 • Op MBO-niveau kunnen werken

Het is van belang dat je flexibel inzetbaar bent; je werkt namelijk op onregelmatige tijden, maar ook in weekenden en op feestdagen. Daarbij moet je ook snel kunnen handelen in onvoorziene situaties. Denk hierbij aan een mankement aan de bus, een passagier die zich niet aan de regels houdt of misschien zelfs wel een ongeval.

Kun je jezelf hierin herkennen en spreekt dit je aan? Schrijf je dan hier in voor een informatiebijeenkomst. 

Wist je dat in Nederland....

55+ de gemiddelde leeftijd van een touringcarchauffeur is
4500 touringcars rijden
8000 werknemers in de touringcarbranche werken

Medische keuring

Om touringcarchauffeur of buschauffeur Openbaar Vervoer te worden moet je ook een medische keuring ondergaan. Busbaan regelt de medische keuring met een onafhankelijke ARBO-arts die tijdens de opleiding op een van onze vestigingen aanwezig is. Jij moet ervoor zorgen dat je een gezondheidsverklaring vanuit het CBR ontvangt. Vanzelfsprekend helpen wij je daarbij indien nodig!

Theorieopleiding buschauffeur en Code 95

Om als Touringcarchauffeur aan het werk te mogen, moet je naast je praktijkexamen drie verschillende theorie-examens en twee praktische toetsen afleggen:

 • Vakbekwaamheid deel 1: Techniek & Verkeer
 • Vakbekwaamheid deel 2: Administratie Personenvervoer
 • Vakbekwaamheid deel 3: Cases
  • Praktische Toets
  • Toets Besloten Terrein (voertuigcontrole en manoeuvreren)

Praktijkopleiding buschauffeur

Tijdens de rijlessen leer je om een bus volledig te beheersen, onder uiteenlopende omstandigheden. Na het rijden van de rijtest kan jouw instructeur je vertellen hoeveel lessen jij nodig hebt om je praktijkexamen te halen. Gemiddeld hebben kandidaten 30-35 uur rijles nodig voor het behalen van het D rijbewijs. Tijdens de praktijklessen wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende punten:

 • De controle van het voertuig en de administratie
 • Het rijden binnen en buiten de bebouwde kom
 • Het rijden op verschillende wegtypen
 • Bijzondere verrichtingen, zoals o.a. het in een bocht achteruit rijden

Let op: de praktische toets en toets besloten terrein zijn een verplicht onderdeel van de Code 95.

Busbaan en Van Buuren Opleidingen

Voor het opleidingstraject tot touringcarchauffeur werkt Busbaan samen met Van Buuren Opleidingen. Bij dit officiële opleidingsinstituut volg jij zowel de theorie- als de praktijkopleidingen die jij nodig hebt om als buschauffeur aan de slag te kunnen. Om te mogen werken als touringcarchauffeur heb je uiteraard een groot rijbewijs D nodig. Daarnaast leiden wij je ook op voor de Code 95 zodat je ook beroepsmatig mag rijden. Bij aanvang van jouw opleiding begin je met de Medische Keuring en zorg je zelf voor de Gezondheidsverklaring. Voor het behalen van je rijbewijs D doe je twee theorie-examens, een praktijkexamen. Voor het behalen van Code 95 doe je een theorie-examen en twee praktische toetsen.

Financiering van de opleiding

Niet iedereen is in de mogelijkheid om de opleidingskosten in een keer zelf te betalen, dat begrijpen wij maar al te goed. Het is daarom mogelijk om een deel van jouw opleiding eerst door ons te laten betalen. Dit deel kun je renteloos aan Busbaan terugbetalen op het moment dat je gaat werken als touringcarchauffeur. Het beroep van touringcarchauffeur staat op de kansrijke beroepenlijst van het UWV. Hierdoor is het mogelijk als je in een UWV situatie zit gebruik te maken van subsidiemogelijkheden vanuit het UWV. Wij helpen je graag met uitzoeken of jij recht hebt op een subsidie om jouw opleiding tot touringcarchauffeur mogelijk te maken. Daar komt nog bij dat je een groot financieel voordeel hebt wanneer je via Busbaan je opleiding tot touringcarchauffeur volgt. Van Buuren Opleidingen is een officieel opleidingsinstituut en mag daarom als een van de weinige transportopleiders in Nederland de opleidingen btw-vrij aanbieden aan particulieren. Hierdoor ontvang jij maar liefst 21% korting op de opleidingen. Daarbij is het goed te weten dat iedere euro die je zelf aan je opleiding kunt betalen fiscaal aftrekbaar is; meer voordeel kun je niet krijgen.

Kom naar een informatiebijeenkomst

Zie jij een baan als touringcarchauffeur helemaal zitten? Wil je toch nog meer informatie? Wij starten een traject voor iedereen altijd met een informatiebijeenkomst, waar wij je alles vertellen wat je wilt weten over een baan als touringcarchauffeur. Je komt alles te weten over:

 • Het opleidingstraject
 • De mogelijkheden op de arbeidsmarkt
 • De opleidingskosten
 • Kosten en evt. subsidiemogelijkheden
 • En natuurlijk is er alle ruimte om al jouw vragen te stellen

Na de informatiebijeenkomst kun je dan aangeven dat jij nog meer geïnteresseerd bent geworden, waarna wij een afspraak kunnen maken voor een persoonlijke intake. Opvolgend aan de intake gaan we dan rijtest met jou rijden om te kijken of jij het in je hebt om daadwerkelijk touringcarchauffeur te worden.

Animatie voor laden formulier